کانادا 77

ثبت اختراع


گواهینامه ثبت اختراع

ثبت اختراع برای هر فردی امکان پذیر است. طبق تعریفی که از سوی فرهنگ لغت کمبریج و بریتانیا ارائه شده است، «چیزی که پیش از این ساخته نشده یا فرآیندی که برای ایجاد چیزهای جدیدی که قبل از این وجود نداشته، مورد استفاده قرار می‌گیرد»، اختراع نامیده می شود. اختراع نیاز به نوآوری دارد. ذهنی که خلاق باشد می تواند چیز جدیدی خلق کند. اگر تاریخ ثبت اختراعات را بررسی کنیم، متوجه می شویم در ایران و جهان مخترعین زیادی وجود دارند. برخی از اختراعات به زندگی روزمره بشر کمک کرده و برخی دیگر برای افزایش کیفیت و پیشرفت زندگی انسان ها هستند. در هر صورت، حق اختراع برای هر انسان خلاقی وجود داشته و مسیر ابداع و نوآوری همیشه باز است.

چون حق ثبت اختراع برای هر فردی وجود دارد، ممکن است گاهی اختراعاتِ مشابهی صورت بگیرد. برای آنکه هر اختراعی فقط با نام اولین کسی که آن وسیله را اختراع کرده است، ثبت شود؛ اداره ثبت مالکیت صنعتی وظیفه رسیدگی به امور ثبت و صدور گواهینامه اختراع را برعهده گرفته است. این موضوع را باید بدانید که، ثبت کردن اختراع در هر کشوری متفاوت است و قوانین مخصوص به خود را دارد. در ادامه این مطلب به قوانین مربوط به ثبت اختراع و چگونگی آن در ایران می پردازیم.
 

ثبت اختراع در ایران:


اولین قانونی که در رابطه با حق ثبت اختراع وجود دارد و باید رعایت شود، اختراعی است که قابل ثبت باشد. یعنی هر وسیله یا روش جدیدی حق ثبت را برای مخترع خود فراهم نمی کند. براساس ماده ۲ قانون ثبت اختراعات: « اختراعی قابل ثبت میباشد كه حاوي ابتكار جديد و داراي كاربرد صنعتي است. ابتكار جديد عبارت است از آنچه كه در فن يا صنعت قبلي وجود نداشته و براي دارنده مهارت عادي در فن مذكور معلوم و آشكار نباشد و از نظر صنعتي‌، اختراعي كاربردي محسوب مي‌شود كه در رشته‌اي از صنعت قابل ساخت يا استفاده باشد. مراد از صنعت‌، معناي گسترده آن است و شامل مواردي نظير صنايع‌دستي‌، كشاورزي‌، ماهيگيري و خدمات نيز مي‌شود.» به این ترتیب اگر اختراع شما خارج از بخش صنعت باشد، حق ثبت اختراع از مخترع آن سلب می گردد.

وقتی از حق اختراع خود استفاده کردید و آن را ثبت نمودید، براساس قانون، از اختراع شما به دو شکل حمایت می شود:
اول آنکه هیچ کسی حق بهره مندی از اختراع شما را بدون کسب اجازه از شما نخواهد داشت.
دوم حمایتی است که به مخترع اجازه می دهد از اختراع خود سود و منفعت ببرد.

قوانین بسیاری برای افراد حقیقی یا حقوقی که اقدام به ثبت کردن اختراع می نمایند و از حق اختراع خود استفاده می کنند، وجود دارد. شما باید قبل از هر اقدامی قوانین مربوط به این حوزه را مطالعه نمایید. برخی از این قوانین در مقاله حاضر ذکر شده است. پس با ما همراه باشید.

ثبت اظهارنامه اختراع و تسلیم آن در ایران:
ثبت اختراع

براساس ثبت اختراع، شما ملزم به تسلیم اظهارنامه هستید. این مدرک برای ثبت تمام اختراعات الزامی است و باید اطلاعات مندرج در آن کامل و بی نقص باشد. شما باید به سایت ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه کرده و در قسمت مرکز مالکیت فکری، اظهارنامه خود را ثبت نمایید. اظهارنامه شامل تمامی اطلاعات مخترع و اختراع می باشد. به عبارتی دیگر، در بخش اول اظهارنامه شما باید اطلاعات شخصی خود را وارد کنید(یعنی اطلاعات هویتی مخترع یا مخترعین) و در بخش دوم نیز باید اطلاعات کامل درباره اختراع ذکر شود. از موارد مهم دیگری که حتما در اظهارنامه باید ذکر شود، سهم مالکین است. در صورت که اختراع برای چند نفر باشد، باید سهم هر کدام در اظهارنامه مشخص شود. در غیر این صورت سهم افراد به صورت مساوی مشخص می گردد.

هنگام ثبت اظهارنامه حتما از زبان فارسی استفاده کنید زیرا براساس قانون ثبت اختراعات، باید اظهارنامه به زبان فارسی باشد. در صورتی که اظهارنامه خود را به زبان انگلیسی وارد کردید، حتما باید ترجمه آن را نیز ارائه دهید. هنگام ثبت اطلاعات اختراع در اظهارنامه، توصیف کامل از آن را ذکر نمایید و سایر مدارک مربوط به اختراع تان را ضمیمه کنید. توصیف شما باید با جزئیات بوده تا اختراع شما به طور کامل شناخته شود. همچنین باید مزایای اختراع تان را ذکر نمایید. شما باید در اظهارنامه، برای رفع ایرادات فنی اختراع تان نیز راهکار های لازم را تشریح کنید. بعد از تکمیل شدن تمامی قسمت ها و پرداخت هزینه های تعیین شده، اظهارنامه شما به کارشناسان ارجاع داده می شود. بعد از بررسی های صورت گرفته، اگر اظهارنامه تایید نشود، شما در ۳۰ روز فرصت رفع نواقص اظهارنامه را دارید.

در صورتی که اظهارنامه توسط کارشناسان تایید شود، شما می توانید وارد مرحله بعدی شده و اختراع خود را ثبت نمایید.

مراحل ثبت اختراع در ایران:
روند ثبت اختراع
حق اختراع به شما اجازه می دهد تا آن چه اختراع کرده اید را به دو روش به ثبت برسانید: روش اعلامی و روش تحقیقی
در ایران از روش اعلامی برای ثبت اختراع استفاده می شود. یعنی فرد مخترع با ارائه مدارک لازم، که در قسمت های بعدی به آن ها می پردازیم، اختراع خود را ثبت می کند. مهم ترین قانونی که در این روش وجود دارد، ثبت نشدن اختراع توسط شخص دیگری است. وقتی با ارائه مدارک شما، مشخص شود که قبلا این اختراع توسط فرد دیگری ثبت نشده است، شما می توانید اختراع را با نام خود ثبت نمایید. بعد از طی مراحل لازم، اداره مالکیت صنعتی، گواهینامه اختراع را با نام شما صادر خواهد کرد.

در روش تحقیقی برای ثبت کردن اختراعات موضوع کمی پیچیده می شود. یعنی اگر شما ساکن کشوری باشید که از این روش برای ثبت اختراع استفاده می کند؛ بعد از آن که شما ادعا کردید این اختراع برای شما است، فورا حرف شما تایید نمی شود و شما و اختراع تان مورد بررسی قرار می گیرید. این روش نسبت به روش اعلامی زمان بیشتری می برد و در برخی مواقع نیز اگر شواهد و مدارک کافی وجود نداشته باشد که اختراع مال شما است، ثبت آن رد می شود.

اکنون که با روش های ثبت کردن اختراع آشنا شدیم، می خواهیم مراحل ثبت اختراع را بدانیم:

وقتی در ایران هستید و از حق اختراع خود استفاده می کنید، برای ثبت آن باید به سامانه: http://iripo.ssaa.ir مراجعه کنید. در این صفحه اینترنتی که زیر نظر اداره مالکیت صنعتی است، تمام مراحل ثبت کردن اختراع به صورت الکترونیکی انجام می گیرد. شما باید مدارک مورد نیاز برای ثبت اختراع را که در ادامه مطلب آن ها را ذکر نموده ایم، تهیه نمایید و هنگام ثبت اختراع از آن ها استفاده کنید.
یکی از مهم ترین مدارکی که هنگام ثبت اختراع باید در سایت بارگذاری شود، اظهارنامه است. این مدرک حاوی اطلاعاتی در خصوص مخترع و ویژگی های اختراع می باشد که حتما قبل از ثبت اختراع باید آن را دریافت نمایید.(در قسمت قبل به طور کامل ذکر گردید)

قوانین ثبت اختراع در ایران:
قوانین ثبت اختراع
حق اختراع از حقوقی است که برای هر فرد ایرانی قابل استفاده است. اما از قوانین خاصی تشکیل شده است که در این قسمت به ذکر قوانین مهم در خصوص ثبت اختراع در ایران می پردازیم.

طبق اولین ماده ای که در قانون ثبت اختراعات ذکر شده است، اختراع می تواند توسط یک فرد و یا گروهی از افراد حقیقی یا حقوقی ثبت گردد. براساس این ماده: « اختراع نتيجه فكر فرد يا افراد است كه براي اولين بار فرآيند يا فرآورده‌اي خاص را ارائه مي‌كند و مشكلي را در يك حرفه‌، فن‌، فناوري‌، صنعت و مانند آنها حل مي‌نمايد.» به این ترتیب اگر شما و دوستانتان، اختراعی کرده اید، می توانید هنگام ثبت آن با سهم های مشخص، از ثبت این اختراع بهره مند شوید. از دیگر موارد مهمی که در قوانین ثبت اختراعات ذکر می گردد، متصدی این حوزه است. برای ثبت اختراع تضمینی، اداره مالکیت صنعتی وظیفه رسیدگی به ثبت اختراعات را بر عهده دارد و مخترعین باید از طریق این اداره و سایت آن، اقدامات لازم را جهت ثبت اختراع پیگیری نمایند.
براساس ماده ۵ قانون ثبت اختراعات، اگر هنگام ثبت اختراع متوجه شوید فرد یا افراد دیگری اختراعی مشابه اختراع شما را انجام داده اند، حق ثبت به مخترعی تعلق می گیرد که اظهارنامه خود را زودتر تسلیم کرده باشد و مورد تایید کارشناسان نیز قرار گرفته باشد. همانطور که در بخش های پیشین نیز ذکر گردید، ثبت اظهارنامه برای ثبت اختراع بسیار مهم است. در صورتی که فردی شما را استخدام کرده باشد تا اختراعی را انجام دهید، حق ثبت اختراع به کارفرما تعلق می گیرد. البته در صورتی که در قرارداد شروطی مبنی بر سهیم شدن فرد استخدام شده در ثبت اختراع ذکر شده باشد، کارفرما و مخترع می توانند با هم از حق ثبت اختراع استفاده کنند.
طبق قوانین بعد از ثبت اختراع، اداره مالکیت صنعتی آگهی مبنی بر اختراع شما منتشر می کند و سپس باید گواهینامه ثبت اختراع را صادر نماید. اگر بعد از این مرحله نیاز داشتید تغییراتی در مضمون یا نقشه های اختراع اعمال کنید، باید این تغییرات از مواردی که در اظهارنامه ذکر شده است، تجاوز نکند.

مدارک ثبت اختراع در ایران:
مدارک ثبت اختراع
وقتی اختراعی انجام می دهید و به مرحله ثبت اختراع می رسید، اولین مدارک و اسنادی که بسیار مهم می باشند، اسناد هویتی شما هستند. زیرا باید آن چیزی که اختراع شده است با نام شخص شما ثبت گردد. البته گاهی یک اختراع توسط اشخاص حقوقی صورت گرفته است و مدارکی که باید برای ثبت اختراع ارائه گردد کمی تفاوت دارد. اگر شما به عنوان اشخاص حقوقی اقدام به ثبت اختراع نمودید، باید:
 کپی کارت ملی و شناسنامه مالک و مخترع
 تکمیل فرم های مربوطه
 اگر دستگاه یا کالایی اختراع کرده اید باید حتما نقشه آن را ارائه دهید.
 آدرس پستی و کد پستی مالک و مخترع
 تهیه تاییدیه استعلامی
 ارائه دفاعیه، در صورتی که اختراع مشابهی وجود داشته باشد.
 روزنامه تاسیس
 روزنامه ثبت تغییرات

اما اگر شخص حقیقی هستید، از مدارک ذکر شده به جز دو مورد آخر، بقیه را باید تکمیل و تهیه نمایید. همچنین در دست داشتن اظهارنامه ثبت اختراع در سه نسخه فارسی، از مهم ترین مدارکی است که باید هنگام ثبت اختراع در اختیار داشته باشید. در صورتی که مخترع نخواهد نامی از او ذکر شود، باید درخواست کتبی او مبنی بر عدم ذکر نام مخترع ارائه گردد.

اگر وکیل یا نماینده قانونی شما، مراحل ثبت اختراع را انجام می دهد، باید مدارک قانونی او نیز در فرم ثبت اختراع ارائه شود. از دیگر مدارکی که باید در دست داشته باشید، رسید مربوط به هزینه های پرداختی باید بارگذاری شود. این پرداختی ها شامل هزینه اظهارنامه و معادل ارزی کلیه هزینه ها و تعرفه های ثبتی علامت بر مبنای فرانک سوئیس می باشد.

هزینه های ثبت اختراع در ایران:
با بهره مندی از حق اختراع و ثبت اختراع خود، هزینه هایی متوجه شما خواهد بود. برخی از این هزینه ها همزمان با ثبت اختراع باید پرداخت شود و برخی دیگر بعد از صدور گواهینامه ثبت اختراع . اولین هزینه ای که از شما درخواست می شود، هزینه درخواست و ثبت اظهارنامه است. این هزینه برای افراد حقیقی هزارتومان و برای افراد حقوقی معادل ده هزار تومان است. چون گواهینامه ثبت اختراع به مدت بیست سال اعتبار دارد؛ برای ساقط نشدن این اعتبار باید هر ساله مبلغی توسط مخترع یا مخترعین به حساب سیبا شماره 2171329015001 بانک ملی بنام تمرکز وجوه درآمد خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی واریز شود(این مبالغ قابل پرداخت در کلیه شعب بانک ملی سراسر کشور می باشند).
از زمان ثبت اختراع به مدت پنج سال، سالانه دو ماه قبل از تاریخ تسلیم اظهارنامه، باید افراد حقیقی مبلغ ده هزار تومان را به حساب اداره مالکیت صنعتی واریز نمایند. بعد از پایان پنج سال، برای پنج سال آتی باید هر ساله مبلغ بیست هزار تومان واریز گردد. از سال یازدهم تا پانزدهم هر ساله مبلغ سی هزار تومان و در پنج سال آتی آن نیز هر ساله چهل هزار تومان باید پرداخت شود. اگر اختراع توسط افراد حقوقی به ثبت رسیده است، این مبلغ باید ده برابر افراد حقیقی پرداخت شود.

اگر پرداخت سالانه انجام نشود، چه اتفاقی می افتد؟
قانون برای افرادی که در پرداخت هزینه های ذکر شده تاخیر داشته باشند، جریمه ای را در نظر گرفته است. این جریمه با توجه به دوره پنج ساله ای که در آن قرار دارید، معادل نصف اقساط سالانه است. یعنی اگر در پنج سال دوم قرار دارید و در اقساط سالانه تاخیر ایجاد شده است، علاوه بر پرداخت هزینه سالانه باید مبلغ ده هزار تومان نیز به عنوان جریمه پرداخت کنید. هزینه های متعدد دیگری وجود دارد که در سایت: https://iripo.ssaa.ir به طور کامل ذکر گردیده است.

شما می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا در تمام مراحل ثبت اختراع در کنارتان باشیم و شما را راهنمایی کنیم. همچنین می توانید ثبت اختراع تضمینی را در کانادا با ما تجربه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه کنید.

پرسش و پاسخ

آیا واقعا می توان از طریق استارت آپ به کانادا مهاجرت کرد؟

سالیانه بیش از 2700 پرونده مهاجرت از طریق استارت آپ پذیرش می شود.

با چه میزان درآمد می تواند در کانادا زندگی کرد؟

بستگی به این دارد که در کدام شهر کانادا زندگی کنید. معمولا حد پایین درآمد برای یک کار مجاز ماهیانه حدود 2500 دلار کانادا هست. که برای شروع کافی است.

اخبار ویژه

  • ثبت اختراع ثبت اختراع ثبت اختراع این روزها افراد بسیاری را می بینیم که درصدد هستند تا از روش های مختلفی اقدام به مهاجرت کنند. روش هایی مانند زایمان توریستی در کشور مقصد مانند زایمان توریستی در کانادا، تحصیل در کانادا، ثبت اختراع در کانادا و ... که برای هر کدام باید از مراحل مشخص شده ای گذر کرد.  ما در کانادا 77 تلاش کرده ایم تا راحت ترین مسیرها را به شما نشان دهیم. در بخش ثبت تضمینی اختراع میتوانید از قوانین و مدارک و شرایط حاکم بر اقامت کانادا از طریق ثبت اختراع باخبر شوید . به همین منظور کافیست اینجا را ...